Mit jelentenek a film nevében a nevében: CAM/TS/TC/SCR

Asian Silvers / PDVD
Ezek Ázsiából származnak. Az ottani kalózok készítik, különböző terjesztő csapatoknak, akik sajátjukként forgalmazzák őket. Az ilyen kiadványok kifejezetten olcsók, és gyakran találkozni velük, szinte minden országban. Az asian silverek VCD formában vannak általában, de létezik PDV-ben is a különbség az, hogy ezek DVD-ben vannak kiadva. A feliratok cserélhetőek, és jobb a minőségük mint a silvereké. Rippelik őket, mint a DVD-t, de sokszor VCD formátumban adják ki.

CAM [camera, kamerás]
Moziban, kamerával felvett film. Mivel ez egy kézi készülék, előfordul, hogy a kamera rázkódik. Annak függvényében, hogy a felvételt készítő hol ült a felvétel készítése közben, előfordul, hogy a kép alsó és felső része nem párhuzamos. Ez leginkább a feliratoknál látható. A hang rögzítése a kamera mikrofonján keresztül történik, ami a mellék hangokat is rögzíti, pl. nevetés. Ezért az ilyen filmek minősége viszonylag gyenge, kivéve, ha akkor éppen kevesen nézték az adott filmet.

CUSTOM
Ezt a jelet akkor teszik ki, ha egy csoport saját maga készít feliratot, vagy kiveszi egy DVD filmből az extrákat, menüt, figyelmeztetéseket, stb...

DC
Director s Cut, azaz Rendezői Változat. Kicsit bővebb, pár jelenet vagy jelent részlet ebben még megtalálható, amit a mozis és DVD/BD verziókból kivágtak.

DivX
A videó DivX kódolással készült, lejátszásához DivX, vagy XviD dekóder szükséges.

DivX Re-Enc
VCD formátumból átalakított DivX-be. Így kisebb helyet foglalnak. Általában ezeket nem érdemes letölteni, mivel a minősége gyenge.

DUB
A film hangjának nyelvét jelzi. Leggyakrabban ilyenekkel találkozunk: HunDUB (Hungarian (magyar) hang), EngDUB (endglish (angol) hang)

DVDRip
DVD másolata. Általában ezeket, ha lehet még a bolti megjelenésük előtt készítik. Ilyen volt a Star Wars Episode II. Ezek szintén kiváló minőségűek. A formátumuk SVCD vagy DivX/Xvid.

DVDR
"Teljes" másolat, mérete 4-4,7 GB (gigabájt). DVD-re írva régi asztali lejátszón is fut.

DVD5
Vagy csak simán DVD, a 4,7 GB kapacitású lemez.

DVD9
Kétrétegű (Dual Layer) DVD lemez, kapacitása 8,7 GB.

DVD-SCREENER (DVDscr)
E lényege ugyan az mint a screenernek, csak itt DVD-ről készül a másolat. A  ticker  nem a fekete csíkon helyezkedik el, hanem magán a filmen látható. Ez zavarja a film élvezetét. A ripper hozzáértésétől függ a minőség, ha ügyes a minőség kiváló. A terjesztése DivX/XviD vagy SVCD formátumban történik.

FS (FullScreen)
(Teljes képernyős) Az adott film szélességének és magasságának az aránya 4:3.

HD-RIP
Briliáns minőségű másolat Blu-ray vagy HD DVD kiadásról. Egy vagy két teljes (!) DVD-t foglal el, tipikusan 4,4 vagy 8-8,4 GB. Ez főleg a felbontástól függ, ami lehet 720p (1280×720) vagy 1080p (1920×1080 képpont). A kópia ettől eltérhet, például 1280×528 vagy 1920×816 képpont.

HDTV
Igen jó minőségű forrás tévésorozatoknál, de a kópia jellemzően csak 624×352 képpont (így 45 perc=350 MB). Ha jobb, azt így jelzik: 720p.

ISO
Az alkalmazás / film forrása optikai adathordozó, amiről képfájlt készítettek. A használathoz ki kell írni adathordozóra, vagy be kell tölteni egy optikai lemezmeghajtót emuláló programba, és ezután lehet indítani.

LTW
(Load-time weaving)

MultiLanguage
Az alkalmazásba több nyelv is be van építve.

NFO
Információs fájl (alakja: csoportnév-filmcím. nfo). Tartalmazza a videó technikai adatait, a készítő csoport (release group - lásd lent) nevét, közleményét stb.

NTSC
Az adott DVD film amerikai régióval rendelkezik. A felbontás 720x480, a film sebessége pedig 30 kép per másodperc.

PAL
Az adott DVD film európai régióval rendelkezik. A felbontás 720x576 vagy 352x288, a film sebessége pedig 25 kép per másodperc.

PDTV
Jó minőségű, digitális adásról (Pure Digital Television) készült kópia. Európai jelzése: DVB-Rip. R5 - Jó minőségű telecine (lásd lent) Oroszországból (5-ös régiókód). A film főcíme és pár felirat (inzert) esetleg cirill betűs. Előbb kerülhet piacra, mint az amerikai/európai DVD, de nincs digitálisan feljavítva.

RETAIL
Retailnek nevezzük az eredeti, gyári; film, zene, játék, szoftver verzióit. Pl. ha egy 1980-as filmet digitálisan felújítanak és kiadják DVD korongon, az egy új retail.

RETAIL 5 (R5)
A Retail 5 újfajta elnevezés, Kelet-Európai DVD kiadások, nem sokkal a vetítést követően, de mivel nem teljes értékű DVDR, ezért külön jelölést kapott, minősége változó, a kép általában első osztályú, a hang pedig linedub.

RIP
Filmeknél és hangnál az eredeti adathordozónál kevesebb helyet foglaló és gyengébb minőségre és más formátumba átkódoltat jelent.
Programoknál az eredeti adathordozóról fájlkezelővel másolt anyagok neve, aminek futtatásához nem szükséges kiírni optikai lemezre, sem virtuális meghajtóba betölteni. A program ripeket tömörített formában tárolják

Sample
(Minta videofájl) a filmből kivágott rövid részlet, melyet megnézve/hallgatva megállapíthatjuk a teljes film minőségét.

SCENE
A filmek kópiáit készítő laza közösség.

STV (Straight To Video)
Csak videoforgalmazásra szánt film (mozibemutatója nincs). További jelentése: standard tévé(felvétel), tehát gyengébb, mint a digitális adás (PDTV, lásd fent).

SUBBED
Ha az angol nyelvű feliraton kívül más feliratot is csatoltak a filmhez, akkor azt az adott nyelv két- vagy hárombetűs rövidítésével felsorolják pontokkal elválasztva a fenti jel előtt. Pl. HunSUBBED

SVCD
Az SVCD "Super Video CD"-t jelent. Nagyon hasonlít a VCD-hez, de csak 35-60 percnyi anyagot tud tárolni, azonban a képminősége igen jó, csakúgy mint a maximum 2 sztereó hangcsatornáé. 4 választható feliratsáv is helyet kaphat rajta. A VCD nagyon sok asztali DVD lejátszón lejátszható, valamint olyan számítógépen is, amely CD vagy DVD olvasót és szoftveres lejátszót is tartalmaz. DVD-hez hasonló menük és fejezetek is használhatók, valamint egyszerű diavetítés jellegű állóképek, háttérzenével. A minősége sokkal jobb mint a VCD-é, sokkal élesebb a kép a nagyobb felbontásnak köszönhetően. Ezt a minőséget befolyásolja, hogy hány percnyi videó kerül a lemezre, a kevesebb általában jobb minőséget ad.

SCREENER (SCR)
Ez egy olyan felvétel, általában VHS, melyet promóciós céllal küldenek. 4:3 teljes képernyős formában szokták kiadni. Ezeken a felvételeken egy úgynevezett  ticker  (üzenet) van, amely általában a képernyő alján jelenik meg. Ez egy információ a szerzői jogokról, valamint másolásvédelmi tájékoztató, esetenként telefonszám. Ezeket az információkat kitakarják. Ezek néha csak néhány másodpercig tartanak, de gyakori, az egész felvételes is. A film minősége a kiválótól a silányig bármilyen lehet, főleg ha másolatról van szó. Általában a screenert VCD-n vagy SVCD-n terjesztik.

TELECINE (TC)
Ez a szerkezet a filmtekercsről készít digitális másolatot. Ennél jó a kép és hangminősége. Az ilyen módszerhez használt berendezés nagyon költséges, ezért nem gyakori. JURASSIC PARK 3 TC. címu film ezzel a módszerrel készült. A TC-t gyakran összekeverik a TimeCode-dal ami a filmen látható számláló.

TELESYNC (TS)
A lényege ugyan az mint a CAM-nál. A különbség az, hogy külső hangforrást használ. Általában a székeken elhelyezett audiobemenetet. Ennél a megoldásnál is lehetséges háttérzaj. A jobb képminőség érdekében gyakran a vetítőteremből készítik a felvételeket.

TVRip
TV hálózatból, kábel, vagy digitális eszközökről származnak. Esetenként előfordul, hogy  pre-air  vagyis műsorszórás előtti a felvétel. Ez úgy lehetséges, hogy a műholdak már az adás előtti napokban sugározzák a műsor anyagát, a tv állomásnak. Ilyen esetben gyakran sercegés keveredik bele. A PDTV (7)-t egy digitális kártyával szedik le. Ez a módszer jó minőséget eredményez. Az így készült anyagot SVCD formátumban adják ki. A HDTV-nél is hasonló kivéve a minőség. Itt a minőség sokkal jobb. A TV-scene a VCD/SVCD/DivX/Xvid ripeket támogatja, a közismertebb sorozatok ma már xvidben/svcd-ben megtalálhatók.

UNRATED
Egyes filmek "korhatáros" változata, amelyből nem vágták ki a szexet, a durvaságot, ami néha csak 1-2 plusz perc.

VCD- (Video CD)
A VCD jelentése "Video Compact Disc", ami egy mozgóképet és hangot tartalmazó CD lemez. A VCD 74/80 percnyi MPEG tömörítésű videót és jó minőségű hangot anyagot tartalmazhat függően a lemez 650/700MB-os kapacitásától. A VCD szinte az összes asztali DVD lejátszón lejátszható, valamint olyan számítógépen is, amely CD vagy DVD olvasót és szoftveres lejátszót is tartalmaz. DVD-hez hasonló menük és fejezetek is használhatók, valamint egyszerű diavetítés jellegű állóképek, háttérzenével. Egy nagyon jó minőségű VCD eléri a VHS minőséget, azonban a képe egy kicsit homályosabb annál. Jobb minőséghez SVCD-t vagy DVD-t kell választani.

VHSRip
Ezek a Rippek VHS-rol készülnek. Főleg sport ill. pornó filmek készülnek ilyen módszerrel.

Watermarks
Sok film asian silverekből/PDVD-kből (ld. lentebb) kerül ki, és ezeket megjelölik a terjesztők, kiegészítők. Gyakran egy betűvel, vagy kis egy logóval. Általában a kép valamelyik szélén. Gyakori a "Z", az "A", vagy a "Földgömb" jelek.

WORKPRINT (WP)
A még be nem fejezett film másolatát nevezik workprint-nek. Előfordul, hogy néhány jelenet, zene hiányzik belőle. A minősége változó, a kiválótól a gyengéig bármi lehet. Némelyik WP különbözik a végleges változattól, Pl. a Men In Blackben. Ebben a változatban az idegeneket színészek alakítják. Van olyan WP, pl. a Jay és Néma Bob, ahol plusz jelenetek is vannak benne.


XviD
A videó XviD kódolással készült, lejátszásához DivX, vagy XviD dekóder szükséges.


A scene jelölései


ASPECT RATIO TAGS
A WS=widescreen (szélesvásznú, vagy helyesebben: letterbox, ld. (6)), a FS=fullscreen (teljes képernyős) rövidítése.


DUPE
A dupe. Ha valami már létezik, nincs értelme hogy több példány létezzen, megfelelő indok (eredetiben itt: "proper reason" nélkül.


INTERNAL
Több oka lehet, ha egy release-t internal-ként adnak ki. A klasszikus DVD csapatok sok internal releaset csinálnak, hogy ne legyen belőle  dupe . A rosszabb minőségű mozi rippekből is internal lesz, hogy ne rontsa a csapat hírnevét, vagy a már kiadott ripek (nagy) mennyisége miatt. Egy INTERNAL release ugyanúgy hozzáférhető a csapat társ-sitejain ("affiliate site", a csapattal valamilyen kapcsolatban állóhely, mondjuk ftp) mint a többi, de más siteokra nem vihetőek át a csapat site-opjainak ("site operator", pl az ftp gazdája, üzemeltetője, felügyelője, stb) engedélye nélkül. Ennek ellenére néhány INTERNAL mégis kiszivárog az iRC-re vagy a newsgroupokra; ez általában a film népszerűségétől függ. Idén (??? régebben a Centropy-ról azt mondták, hogy "going internal". Ez azt jelenti, hogy a csapat a releaseit csak a site tagjai és operátorai számára teszi elérhetővé. Ez az eredeti definícióhoz képest egy másik jelentés.


LIMITED
Korlátozva van a moziban történő vetítések száma. Kevesebb, mint 250 moziban adják le. Rövid filmeket, vagy művészi filmeket jelölnek így.


NUKED
Több ok miatt nuke-olhatnak egy filmet. Ha megszegik a szabályaikat némelyik site-n pl. Telesync-et tilos, de ha a filmmel valami nincs rendben, globális nuke történik, és az adott filmet a site-ok között cserélgető emberek elveszítik a kreditjeiket. (8) A nuke-olt filmek felkerülhetnek olyan helyekre, mint a p2p vagy az usenet, de ellenőrizni kell miért volt nuke-olva. Ha valamelyik kiadó rájön, hogy nincs rendben a release-ük, ok is kérhetnek nuke-ot.


NUKE OKAI
BAD A/R = "bad aspect ratio" (rossz oldal/képarány), az emberek el vannak torzulva.
BAD IVTC = "bad inverse telecine", a framerate-k (9) hibás átalakítási folyamat.
INTERLACED = mozgás során fekete csíkok lépnek fel, mert hibás a field order "félképsorrend"


PROPER
A scene szabályai szerint, aki egy adott filmből az első pl. telesyncet kiadja, az nyerte meg a versenyt. Ha viszont az adott release minősége gyenge, és egy másik társaságnak ugyanabból a filmből szintén van telesync-je (vagy a forrás ugyan az, csak a minőség jobb), akkor a film könyvtárának nevébe beleírják a "PROPER" jelölés, hogy kivédjék a  dupe  (duplikátum, ugyanaz) jelzést. Sok ember vitatkozik arról, hogy melyik a jobb,a PROPER vagy az eredeti release. Sokan azért adják ki a PROPEReket, mert attól félnek, hogy elveszítik a versenyt. A PROPER jelzés oka mindig benne szokott lenni release .nfo fájljában.


REPACK
A rossz rip kiadása után adják ki a REPACK-et, ami egy kijavított változat.


STV
Ezt a jelzést abban az esetben használják, ha a filmet nem vetítik moziban. Straight To Video (Egyenesen Videóra). Sok site tiltja ezeket a kiadványokat.
Megosztom ezt a bejegyzést :
 

+ megjegyzés + 1 megjegyzés

A Nuke bejegyzést az elejétől végégig nem értem.

Megjegyzés küldése

 
Support : Creating Website | SappHire | SappHire Blog
Copyright © 2011. SappHire Blog - All Rights Reserved
SappHire Regisztráció
Proudly powered by Blogger